48 Best Math Riddles For Kids With Answers

Post by Team FM

Last Updated:

Follow Our Channel

Here find some best collections of math riddles, funny math puzzle questions, and brain teasers. And to solve these puzzles we are also sharing the answer to the question.

Math Riddles With Answers

1. 81 x 9 = 801. What must you do to make this equation true?

Answer: Flip it upside down. 108 = 6 x 18

2. A 300 ft. train is traveling 300 ft. per minute must travel through a 300 ft. long tunnel.  How long will it take the train to travel through the tunnel?

Answer: Two minutes. It takes the front of the train one minute and the rest of the train will take two minutes to clear the tunnel.

3. A car’s odometer shows 72927 miles, a palindromic number. What are the minimum miles you would need to travel to form another?

Answer: 110 miles. (73037)

4. A cellphone and a phone case cost $110 in total. The cell phone costs $100 more than the phone case. How much was the cellphone?

Answer: $105 (not $110)

5. A duck was given $9, a spider was given $36, and a bee was given $27. Based on this information, how much money would be given to a cat?

Answer: $18 ($4.50 per leg)

6. A farmer has 19 sheep on his land. One day, a big storm hits, and all but seven run away. How many sheep does the farmer have left?

Answer: Seven. All but seven ran away.

Also Find: Logic Puzzle, Questions With Answers

7. A grandmother, two mothers, and two daughters went to a baseball game together and bought one ticket each. How many tickets did they buy in total?

Answer:  3 tickets (the grandmother is also a mother and the mother is also a daughter)

8. A half is a third of it. What is it?

Answer: 1 1/2

9. An apple is 40 cents, a banana is 60 cents, and a grapefruit is 80 cents. How much is a pear?

Answer: 40 cents. The price of each fruit is calculated by multiplying the number of vowels by 20 cents.

10. At the time of shipping, Tom can place 10 small boxes or eight large boxes into a carton. A total of 96 boxes were sent in one shipment. The number of small boxes was less than the large boxes. What is the total number of cartons he shipped?

Answer: 11 cartons Explanation: Four small boxes (410 = 40 boxes) + seven large boxes (78 = 56 boxes). So, 96 boxes and 11 total cartons.

11. Can you write down eight eights so that they add up to one thousand?

Hard Math Riddles For Kids With Answers

Answer: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1000

12. Eggs are 12 cents a dozen. How many eggs can you get for a dollar?

Answer: 100 eggs for a penny each

13. How can you add eight fours together so the total adds up to 500?

Answer: 444 + 44 + 4 + 4 + 4 = 500

14. How do you make the number 7 an even number without addition, subtraction, multiplication, or division?

Answer: Take out the “s.”

15. How many sides does a circle have?

Answer: Two. The inside and the outside

16. How many times can you subtract the number 5 from 25?

Answer: Once, because after you subtract 5 once, it’s not 25 anymore.

17. I add five to nine and get two. The answer is correct, but how?

Answer: When it is 9 a.m., add five hours to it, and you will get to 2 p.m.

18. I am a number with a couple of friends. What am I?

Answer: Three

Also Find: Anagram Riddles With Answers

19. I am a three-digit number. My second digit is 4 times bigger than the third digit. My first digit is 3 less than my second digit. Who am I?

Answer: 141

20. I am a three-digit number. My tens digit is six more than my ones digit. My hundreds digit is eight less than my tens digit. What number am I?

Answer: 193

21. I am four times older than my son. In 20 years’ time, I will be twice as old as he is. How old are we now?

Answer: 40 and 10

22. If a boy blows 18 bubbles, then pops 6, eats 7, pops 5, and blows 1, how many are left?

Answer: 1

23. If a hen and a half lay an egg and a half in a day and a half, how many eggs will half a dozen hens lay in half a dozen days?

Answer: Two dozen

24. If four men can build four tables in four hours, how many can eight men build in eight hours?

Answer: 16 tables

25. If seven people meet each other and each shake hands only once with each of the others, how many handshakes happened?

Answer: 21

26. If there are four apples and you take away three, how many do you have?

Answer: You took three apples, so you have three!

Math brain teasers, puzzle with answers

27. If two’s company and three’s a crowd, what are four and five?

Answer: 9

28. If you buy a rooster to lay eggs and you expect to get three eggs each day for breakfast, how many eggs will you have after three weeks?

Answer: None. Roosters don’t lay eggs.

29. If you toss a coin 10 times and it lands heads up every time, what are the chances it will land heads up if you toss it again?

Answer: There is a 50/50 chance of each toss being either heads or tails. The previous toss does not impact the next toss.

30. In 1990, a person is 15 years old. In 1995, that same person is 10 years old. How can this be?

Answer: The person was born in 2005 B.C. Therefore, he was 5 years old in 2000 B.C, 10 in 1995 B.C, and 15 in 1990 B.C.

31. In a certain city, 5% of all the persons in town have unlisted phone numbers. If you select 100 names at random from that city’s phone directory, how many people selected will have unlisted phone numbers?

Answer: None. If their names are in the phone directory, they do not have unlisted phone numbers!

32. Place three matches on a table. Tell a friend to add two more matches to make eight.

Answer: Add two matches to make a roman numeral eight.

33. There is a clothing store in San Jose. The owner has devised his own method of pricing items. A vest costs $20, socks cost $25, a tie costs $15 and a blouse costs $30. Using this pattern, how much would a pair of underwear cost?

Answer: $45. The pricing method consists of charging $5 for each letter required to spell the item.

34. Three times what number is no larger than two times that same number?

Answer: 0

35. Tom was asked to paint numbers outside 100 apartments, which means he will have to paint numbers one through 100. How many times will he have to paint the number eight?

Answer: 20 times Explanation: (8, 18, 28, 38, 48, 58, 68, 78, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 98)

36. Using only addition, how can you add eight 8’s to get the number 1,000?

Answer: 888 +88 +8 +8 +8 =1,000

37. What can you put between a 7 and an 8 so that the result is greater than a seven, but less than an eight?

Answer: A decimal. 7.8 is greater than 7, but less than 8

38. What did the triangle say to the circle?

Answer: You’re pointless.

Math Puzzles, Riddles For Teens With Answers

39. What is the maximum possible number of times you can subtract number 5 from number 25?

Answer: Only once.  This is because when you subtract 5 from 25 for the first time, it becomes number 20, then 15 and so on.

40. When is 1500 plus 20 and 1600 minus 40 the same thing?

Answer: When it’s military time

41. When Lisa was 6 years old, her sister Lucy was half her age. If Lisa is 40 years old today, how old is Lucy?

Answer: 37 Explanation: Lucy is three years younger than Lisa.

42. When Miguel was 6 years old, his little sister, Leila, was half his age. If Miguel is 40 years old today, how old is Leila?

Answer: She is 37 years old.

43. Which weighs more, 16 ounces of soda or a pound of solid gold?

Answer: Neither. They both weigh the same!

44. Why are 1990 dollar bills worth more than 1989 dollar bills?

Answer: The same reason seven dollars is more than six. Because there is one more.

45. X is an odd number. Take an alphabet away from X and it becomes even. Which is that number?

Answer: Seven (Seven-S=Even)

46. You are given 3 positive numbers. You can add these numbers and multiply them together. The result you get will be the same. Which are the numbers?

Answer: 1, 2 and 3

47. You have two U.S. coins with a total value of 30 cents. One of them is not a nickel. What are the two coins?

Answer: One is a quarter, and one is a nickel.

48. “How much is this bag of potatoes?” asked the man. “Thirty-two pounds divided by half of its own weight,” said the grocer. How much did the potatoes weigh?

Answer: 8 lbs